Прокуратурата повдигна обвинение на ексшефа на Авиоотряд 28

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Пенчо Георгиев Пенчев, бивш генерален директор на Авиоотряд 28. Пенчо Пенчев е обвинен в длъжностно престъпление за това, че за времето от 26 ноември 2009 г. до 17 юни 2013 г. в град София, при условията на продължавано престъпление е нарушил служебните си задължения по Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) и Устройствения правилник на Авиоотряд 28, като е издал заповеди за изпълнение на полети за нуждите на лица, извън категорията на лицата по чл. 64 б, ал. 2 от ЗГВ. От действията на обвиняемия Пенчев са настъпили немаловажни вредни последици за Авиоотряда.
Действията на Пенчев са съставомерни по чл. 282, ал.2, пр.2, вр. ал.1, пр.1, вр.чл.26, ал.1 от НК. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.
На 7 февруари тази година лидерът на „Атака” съобщи в парламента, че заедно с депутата Венцислав Лаков внасят доклада на Сметната палата за Авиоотряд 28 до главния прокурор СотирЦацаров във връзка със закононарушенията, извършени от бившия премиер Бойко Борисов. Сидеров изтъкна, че в заключението на доклада на Сметната палата ясно се казва, че полетите, изпълнени по заявка от физически и юридически лица, са незаконосъобразни.
Това е един сигнал, спрямо който прокуратурата по типичния за нея рефлективен, бърз и неотложен начин да вземе веднага мерки и да поиска имунитета на Борисов, да започне досъдебно производство срещу неговите закононарушения и да установи как е профукал тези 34 милиона, които комисията на Лаков безспорно установи, заяви Волен Сидеров,
Интересното е, че ден по-рано лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов определи същия доклад на Сметната палата за Авиотряд-28 като много точен, верен и обективен.
Както е известно, депутатът от „Атака” Венцислав Лаков оглавяваше Временната анкетна парламентарна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения Авиоотряд 28 и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 – март 2013 г.
Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов отказа да се яви за изслушване пред тази комисия. След едно от нейните заседания Венцислав Лаков съобщи, че по време на управлението си в периода 2009 – 2013 г. премиерът тогава Бойко Борисов е прелетял близо два пъти разстоянието до Луната.
В обобщен финансов доклад за разходите, направени за полетите на Авиоотряд 28 и машини на ВВС по време на предишното правителство се посочва, че общият брой полети извършени за периода с министър-председателя Бойко Борисов на борда е 267 и те са стрували само като гориво 1 663 587 млн. лв.
Министър-председателят е прекарал във въздуха 37 денонощия. Общият брой на дните с полет с негово участие е 366. За 37 денонощия по 24 часа в денонощието и средна скорост от около 750 км. на самолета са изминати 666 000 км. За сравнение – това е 17 пъти обикаляне на Екватора или 1.75 разстоянието до Луната”, посочи Венцислав Лаков.
Установено е, че т. нар. търговски полети, извършени извън обхвата на чл. 3 от правилника за авиоотряда са общо 70, на стойност 876 578 лв. Общо разходите на Авиоотряд 28 за периода, който разследва комисията са в размер на 32 917 237, лв. Авиоотрядът е облетял общо 949 дестинации. Извършени са 1810 полета, а летателните часове са 2380.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.