Прокуратурата поиска отмяна на поскъпването на водата

Гласуваме електронно, ако съдът реши

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска отмяна на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпването на водата в столицата. Държавното обвинение протестира повишението в цените с мотива, че е незаконосъобразно. Припомняме, че цената на водата в столицата скочи с 18%.

В становището се посочва, че енергийният регулатор е приложил норма на възвръщаемост на собствения капитал на “Софийска вода” от 17%. Тя е заложена в концесионния договор между ВиК оператора и Столична община. Според разчетите на КЕВР нормата на възвръщаемост трябва да бъде близо 10%, регулаторът обаче приложи по-високата с аргумента, че е записана в концесионния договор на дружеството.

Държавното обвинение обаче смята, че Комисията не е трябвало да приложи нормата на възвръщаемост залегналата в договора между “Софийска вода”” и Столична община, а друга – изчислена от регулатора.

Прокуратурата проверява и решението на КЕВР за поскъпването на природния газ, обяви малко по-късно зам. главният прокурор Ася Петрова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.