На 26 май СГС ще произнесена присъдата си срещу Цветан Цветанов

Ден след изборите, на26 май Софийският градски съд ще произнесе първата присъда срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

По-рано днес прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и конфискация на половината му имущество по делото за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР и отклоняването им към бившия шеф на РЗ БОП Велико Търново Орлин Тодоров. Парите са изплатени на антимафиота под формата на обезщетения по времето, когато той се намира в следствения арест заради разследване за връзки с престъпни структури.

Освен това прокуратурата поиска от съда да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности. В пледоарията си прокурорите по делото подчертаха, че Цветанов е проявил “престъпна упоритост” при извършване на престъплението.

Днес в СГС вървят пледоариите на прокуратурата и защитника на Цветанов Менко Менков.Д елото започна на 26 март и по желание на обвиняемия и защитата му се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели.

Защитникът на Цветанов – Менко Менков, заяви, че клиентът му е невинен и настоява съда да го оправдае по всички повдигнати обвинения. По-рано днес показания дадоха бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившият министър на вътрешните работи в служебния кабинет – Петя Първанова.

Това поредно обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе повдигнато на 22 ноември миналата година. По това дело МВР беше конституирано като граждански ищец и представи иск за парите.

Възможно е още днес съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров да постанови присъда.

До края на месец май предстоят още две дела срещу Цветанов. За 29 май са насрочени пледоариите по делото
за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. Прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!” на шест искания за СРС-та.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.