Прокуратурата подхваща конфликта в село Гърмен

Районна прокуратура – гр. Гоце Делчев и МВР са образували три досъдебни производства във връзка със събитията от последната седмица в село Гърмен – за принуда; за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и за хулиганство; за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин.

За мен инцидентът в Гърмен е битов. Бях на място и имах възможност да установя какво се е случило. Около този битов инцидент вече има прекалено много политически спекулации и опит те да бъде квалифициран като етнически конфликт, какъвто в момента не е. Това коментира пред депутатите вицепремиерът и министър на вътрешните работи. Тя говори в парламента в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол.

“От самото начало на възникването на инцидента са предприети следните мерки от МВР – в района на кв. Кремиковци е осигурена денонощна охрана от полицаи и служители на жандармерията. Още вечерта жителите организираха гражданско неподчинение, изразяващо се в ограничаването на движението превозни средства. Охраната от близо 70 души не е позволила извършването на престъпления и нарушаване на обществения ред. Задържани са 10 лица за срок от 24 часа в поделение на МВР”, обясни Бъчварова, цитирана от “Фокус”. Вицепремиерът допълни, че петима от задържаните вече са обвиняеми. По думите на Бъчварова до момента за адресна регистрация са проверени 374 лица, като за тях не са установени нарушения и ако действително е имало незаконно живеещи роми, те вече са напуснали региона и няма как да бъдат санкционирани.

От съобщението на прокуратурата за образуваните три досъдебни производства става ясно кои са задържаните и в какво са обвинени.

На 25.05.2015 г. около 17.00 ч. на кръстовище между третокласен път и участък от пътя на кв. „Заграде” в с. Гърмен към центъра на същото село Митко Райков и Светослав Алексов в съучастие и по хулигански подбуди са причинили лека телесна повреда – разкъсно- контузни рани и хематоми по главата и тялото на едно лице.

По същото време Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост.

Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления. С постановление на прокурор Митко Райков е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районна прокуратура – гр. Гоце Делчев за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”. По отношение на останалите четирима обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция”.

На 28.05.2015 г. Районна прокуратура – гр. Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу Андон Балтаджиев за принуда. През м. май 2015 г. в с. Марчево, обл.Благоевград Балтаджиев е запалил огън на пътя между с. Марчево и с. Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани. След проведени активни оперативно- издирвателни мероприятия от МВР Балтаджиев е открит в гр. Шумен и задържан за 24 часа по ЗМВР. В момента се конвоира към Районна прокуратура- гр. Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление. Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24.07.2014г. Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.

На 28 май Районна прокуратура – Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това, че през м. май 2015 г. в с. Марчево, обл. Благоевград чрез слово и по друг начин подбужда към омраза, основана на етническа принадлежност.

По досъдебните производства се провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия, съобщават от прокуратурата.

Средствата за командированите служители на границата месечно е около 1, 2 млн. лв. Това каза по време на парламентарен контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос свързан със заплатите на служителите на МВР, командировани на българо-турската граница.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.