Прокуратурата обяви две версии за взрива в Горни Лом

Главният прокурор Сотир Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много

В хода на разследването за причините за взрива в с. Горни Лом след извършения вчера „статичен оглед“, на 4 октомври 2014 г. беше извършен „динамичен оглед“ на местопроизшествието, съобщиха от прокуратурата. Огледът е извършен със съдействието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия. При разместване на пръст и бетонни отломки са намерени човешки трупни части, които са иззети и предадени за изследване в Катедра „Съдебна медицина“ към УМБАЛ „Александровска“.

На местопроизшествието са открити 5 кратера, образувани вследствие на детонирал на 5 места взривен продукт. Разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода. Припомняме, че на 01.10.2014 г. сутринта /часове преди взрива/ изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС на 05 РУП – София разрешение за транспорт от завода в с.Горни Лом и съхранение в склада на фирмата в с.Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини, което му е отказано.

Установено е, че на 30.09.2014 г. и 01.10.2014 г. с доставка по договор в завода са доставени още 6 ТИР-а с мини, разтоварени в складово помещение. Днес е извършен оглед на склада и същият е запечатан.

На 4 октомври 2014 г. е извършен и оглед на лаборатория, както и на складове за мини и готова продукция, находящи се на територията на бившия завод „Миджур“.

От досега събраните данни, най-вероятните към момента версии за причините за взрива са:

-възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене на такива при опериране с експериментален взрив;

-неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините.

Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи.

Интензивните действия по разследването продължават.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.