Прокуратурата обвини зам.-министър на транспорта за безстопанственост

офийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем за умишлена безстопанственост Антон Гинев, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха във вторник от държавното обвинение.

Той ще отговаря за това, че като генерален директор на Националната компанията “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му държавно имущество и така е нанесъл щета за 927 000 лв. Умишлената безстопанственост е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Ако вината на Гинев бъде призната от съда, той може да получи от 1 до 10 години затвор.

Става въпрос за сключен от него договор за ремонт на пътническата гара в Русе през 2007 г., който е предшестван от “мотивирана от несъществуваща спешност” процедура на договаряне без обявление. Общата й стойност е била за 3 120 000 лв., в които влизали проучвания на деформациите на земната основа на гарата, проектиране, укрепване на земната основа и строително монтажни работи.

От СГП уточняват, че предвид размера на поръчката Гинев е трябвало да проведе обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), но е предпочел процедура по договаряне без обявление, канейки само три фирми.

Впоследствие избира да сключи договор с контролираната от депутата Илия Илиев “Триумф” ЕООД, като за проектиране й се изплащат 195 000 лв., а за строително-монтажни дейности – 2 405 000 лв. без ДДС. В следващите 10 дни Гинев разпорежда на фирмата да бъдат изплатени авансово 927 000 лв. без изобщо да е започнал ремонтът на гарата в Русе.

“По този договор не е извършено никакво действие, а Гинев не е предприел действия по възстановяване на изплатените суми”, допълват разследващите с уточнението, че обвиняемият е с най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

До повдигането на обвинението на Гинев се стигна по линия на разследването срещу бившия общински съветник от ГЕРБ в София и лидер на ромската организация ДРОМ и депутат от ДПС Илия Илиев. , чиято фамилия е участвала в мащабна схема за източване на НКЖИ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.