Прокуратурата обвини двама в подаване на невярна информация за банки

Българка плати 1200 долара за реклама във фейсбук, която не е поръчвала

Прокуратурата е започнала досъдебно производство срещу двама мъже, привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба.

Става дума за двамата мъже, задържани при съвместната акция на Софийска районна прокуратура (СРП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за разпространяване на информация, злепоставяща банкови институции. Това са Кирил Джабаров (р. 1985 г., в гр. София, български гражданин) и Робърт Димитров (р. 1974 г., в Чехословакия, български гражданин), става ясно от съобщението на държавното обвинение.

И двамата са служители на инвестиционния посредник “Глобал маркетс”, а по непотвърдена информация единият от тях е собственик на дружеството, а другият – сред ръководството, съобщава “Правен свят”.

На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от по 3000 лв.

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на 30 броя компютърни конфигурации и документация.

Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.

Третият задържан по случая – русенецът Венцислав Ангелов бе освободен след 24 часов престо в ареста и след като подписа протокол, че няма да разпространява чрез социални мрежи и електронни медии злепоставяща банки информация.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.