Прокуратурата констатира, че военният министър лъже

Софийска градска прокуратура отказа да разследва твърденията на министъра на отбраната Николай Ненчев за предложен му подкуп и отправени заплахи за убийство.

Всъщност от съобщението на сайта на институцията става ясно, че проверка на твърденията на министър Ненчев е имало, при това на ниво “Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления”, но няма да последва досъдебно производство, просто защото думите на министъра не са потвърдили. А повод за проверката е негово интервю за столичен всекидневник, в което той заявява, че му е било отправено предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата му като министър на отбраната.

Дадените обяснения от страна на Николай Ненчев пред Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления, в хода на проверката относно предложен му подкуп във връзка с подписването на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжката на МиГ – 29 не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни, аргументира решението си Софийска градска прокуратура.

А ето и следващото заключение на СГП, уличаващо министъра в лъжа пред обществена медия.

“По отношение на твърдените от Николай Ненчев закани за убийство, макар и в интервюто си министърът на отбраната да е посочил, че се касае за заплахи, различни от тези, които е възприел в предаване по телевизия СКАТ, то в обясненията си пред прокуратурата е заявил, че всъщност се касае именно за тях. Министър Ненчев е посочил също, че не е изпитал основателен страх за живота си и не е взел никакви мерки за охраната си. Не е сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя”, пише в съобщението на прокуратурата.

В пълния текст на решението на СГП се цитира и зам.-министърката на отбраната Десислава Йосифова обаче, която е заявила пред Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления, че твърденията за предлаган подкуп, както и отправяни заплахи срещу министъра са несериозни, тъй като министърът не е част от преговорния процес.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Като демократ той знае как да постъпи. Чакаме.

Leave a Reply

Your email address will not be published.