Прокуратурата иска отговор от СОС и СДВР за забавена линейка по време на протеста

Прокуратурата е поискала становище от кмета на Столична община и директора на СДВР във връзка с това, че по време на снощния протест, не е осигурено безпрепятствено преминаване през протеста на линейка, отзовала се на катастрофата на бул. "Цариградско шосе". Това съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура. Софийската градска прокуратура (СГП) е отправила до кмета на Столична община и до директора на СДВР предложение по реда на надзора за законност, на основание чл. 145, ал.1, т.5 и т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Предложението е изпратено във връзка с установени основания за намеса на прокуратурата по реда на ЗСВ, а именно: В хода на образуваното досъдебно производство за предизвиканото ПТП на 10 юли 2013 г., в гр. София, на бул. ”Цариградско шосе”, е установено, че автомобилът на „Спешна помощ” е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути. Автомобилът не е бил пропуснат от протестиращите да се движи по бул. „Цариградско шосе”, и се е наложило да използва обиколен маршрут. Това попречило на лекарите и служителите в звеното „Спешна помощ” да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон „112”.
Законът за събранията, митингите и манифестациите в разпоредбата на чл. 11, ал.2, вменява задължения на кмета на общината и директора на СДВР, чрез свои заповеди, да осигурят свободното преминаване на автомобили на специален режим – „Спешна помощ”, „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”, реализиращи дейност по опазване живота и здравето на гражданите, през такива мероприятия. В настоящия случай, това не е направено, и налага прокуратурата да реализира своите правомощия по реда на чл.145, ал.1, т.5 и т.6 от ЗСВ, за защита на обществения интерес и правата на гражданите в подобни случаи.
Предложението на Софийска градска прокуратура е изпратено на кмета на Столична община и на директора на СДВР, като е указано в срок до 12.00 ч. на 12 юли 2013 г. да се представи писмено становище по случая, ведно с нарочна заповед, с правно основание чл.11, ал.2, вр. чл.12, ал.1 от ЗСММ, в СГП.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.