Прокуратурата и ДАНС разследват нова захарна афера

На 29 септември 2015 г. Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от НАП осъществиха операция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на данъци от търговия със захар и захарни изделия и източване на ДДС.

Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на София и Пловдив, като е ощетила държавния бюджет с близо 5 млн. лв. За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т. нар. липсващи и буферни търговци. “Кухите” фирми са издавали документи на реални търговци на захар и захарни изделия, с което фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната данъци от търговия със захар и захарни изделия.

Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си. След дадени разрешения от Специализирания наказателен съд, на 28 септември 2015 г. са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и Пловдив.

Иззети са множество веществени доказателства, в т.ч. печати на различни държавни институции, компютри и голямо количество документация на “липсващи” и “буферни” търговци. Извършени са разпити на свидетели, част от които пред съдия. Назначени са експертизи на иззетите доказателства.

Уточняват се нанесените щети на държавния бюджет.

Предстои повдигане на обвинения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.