Прокуратурата и ДАНС проверяват за “чадър” над бензиностанции

Прокуратурата проверява оръжейна фирма "Аркус"

На прокуратурата и Държавна агенция “Национална сигурност” са предадени сигнали от служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) за оказван им от преки началници натиск при извършвани от тях проверки по бензиностанции. Целта била осигуряването на чадър над определени дистрибутори и избягването на съставяне на актове за нарушения. Това съобщи Mediapool, като се позовава на отговори, получени от Министерството на икономиката в отговор на въпроси на медията във връзка с докладна записка на инспектори от ДАМТН от края на юли 2015 г. до главния секретар на агенцията Валентин Чиликов.

Междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил проверка в ДАМТН от инспектората на ръководеното от него ведомство. Той очаква и доклад от ръководството на агенцията във връзка със сигналите.

Mediapool цитира сигнали, подадени от двама инспектори в отдела за контрола върху качествата на горивата в ДАМТН, в които те описват идентични ситуации, при които началникът им Иво Атанасов ги контролирал по телефона къде извършват проверки, правел им забележки, че инспектират обекти на “Лукойл”, понякога ги укорявал, че пишат наказателни постановления и им давал указания как да съставят протоколи за установените нередности. Подалите сигналите посочват конкретни случаи на проверки не само на обекти на “Лукойл”, но и на “Петрол” и фирмата “Вестранс”.

Прокурорската проверка в ДАМТН идва на фона на проведената преди дни седмица ударна акция по подмяна на пломбите на бензиноколонките, след като миналата сряда премиерът Бойко Борисов нареди това заради масови по думите му измами при зареждането на горивата. Проверката обаче установи проблеми само с 87 разходомера.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.