Прокуратурата е с резерви към ремонта на Конституцията от обикновено Народно събрание

Прокуратурата проверява оръжейна фирма "Аркус"

На 30 юни 2015 г. Прокуратурата на Република България представя в Народното събрание становището си по законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Документът е изготвен съобразно Решение на ВСС от 28.05.2015 г.

Становището е въз основа на проведените във върховните прокуратури, в Националната следствена служба и в Апелативните райони професионални дискусии сред прокурорите и следователите.

В заключение на документа, чийто пълен текст може да бъде прочетен на сайта на прокуратурата, се изтъква, че според институцията евентуални поредни изменения и допълнения на Конституцията, основно в Глава шеста, могат да бъдат обосновани и отстоявани – единствено с цел да се увеличат на конституционно ниво гаранциите за независимост и ефективност на съдебната власт.

Представеният законопроект само отчасти е способен да обслужи тази цел и търпи съдържателно и редакционно оптимизиране. Същественият въпрос, на който следва да отговори законодателят, е доколко предлаганите изменения и допълнения на Конституцията запазват баланса между властите, върху който е изграден действащият конституционен модел. Само при убедителен позитивен отговор на този въпрос, Четиридесет и третото Народно събрание би имало основания да гласува проекта, изтъкват от Прокуратурата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.