Прокопиев: Институционалната подкрепа следва Пеевски

Войната не е между Делян Пеевски и Цветан Василев. Войната е между политиците, които доста умело ги използват. В крайна сметка те са едни бушони – в момента гърми единият, а в скоро време може би ще тръмне и другият. Политиците са тези, които носят отговорността. Те създадоха този феномен, а не Пеевски и Василев. Това заяви пред bTV собственикът на “Икономедия” и издател на „Дневник” и „Капитал” Иво Прокопиев. „Става въпрос за една партия, партията на Пеевски, която има толкова голямо институционално влияние, че останалите партии ги е страх от нея”, добави Прокопиев.

Той цитира Вежди Рашидов, който каза, че Ахмед Доган е собственикът на държавата, а Пеевски – неговият изпълнителен директор. „Аз бих добавил, че Пеевски е наместникът на Доган по всички материални дела, а Местан – по всички политически”, добави Прокопиев.

Той настоя, че няма личен конфликт с Цветан Василев и още по-малко с Пеевски, когото изобщо не познава. „Конфликтът винаги е бил принципен. Мен лично като човек и предприемач, като представител на легитимните предприемачи в България, винаги ме е притеснявало разбиването на институциите в България. Не може да има нормален бизнес, не може хората да стават по-богати и активите да поскъпват, ако всички ключови институции в държавата са хванати от една малка група хора – това, което стана известно като олигархичен елит”, обясни Прокопиев.
„Това е разликата между мен и тях. Винаги съм бил независим човек, който сам е взимал решения, сам съм си създал бизнеса. Ако бях зависим, нямаше да е възможно да има медийна група като “Икономедия”. „Капитал” и “Икономедия” се опитват да спрат разрухата в държавата”, продължи издателят. Той обясни, че това, което се наблюдава след конфликта между депутата и банкера, е, че институционалната подкрепа следва Пеевски, защото той е политически представител.

Доколкото Пеевски е участвал активно в привличането на държавните пари в КТБ, сега търси да репликира схемата с друга банка, посочи Прокопиев. „Не зная коя е банката, не искам да спекулирам, но очевидно има желание да бъде придобита друга от малките банки, в която да бъде създадена идентична структура. Това е опасно”, заяви Прокопиев.

“Ако Василев е дал лош кредит, ако на собствена фирма или на Пеевски, трябва да си понесе последствията, но ако са му скалъпили обвинение с медийни и инситуционални средства, това е феноменът, който разбива институциите”, смята Прокопиев.

Според него прокуратурата прави грешки, една е с т. нар. убийство на Пеевски. „Чест прави на Цацаров, че си призна грешката, но грешката си свърши работата, защото около нея беше създадена шумна кампания за омаскаряване и криминализиране на Цветан Василев”.

В заключение Прокопиев заяви, че не е затънъл в дългове и че „Пеевски седи на буре с барут и се опитва да запали огън”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.