Прогнозират скок на петрола и горивата заради Сирия

„Сирия не е голям производител на петрол, но конфликт там заплашва петролните пътища, особено ако той прерасне в международен сблъсък, който да засегне Средиземно море, подкрепен от евентуално включване на Иран”. Това прогнозираха

Пред Нова телевизия председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев и арабистът Владимир Чуков във връзка с вече започналото поскъпване на петрола по световните борси.  Андрей Делчев допълни, че ситуацията в Сирия не е единствената причина за скок в цената на петрола, тъй като и размириците в Египет също повлияват негативно. „Етническото напрежение в Ирак води до чести взривове по петролопроводите и съответно – спадане износа на страната, в Либия стачкуват в петролните рафинерии, в Нигерия имат планови промени по петролопроводите. Прогнозите не са добри”, каза Делчев. Той бе категоричен, че икономически погледнато няма много възможности за противодействие на негативното влияние от конфликта в Сирия.

„Ситуацията в Сирия е много чувствителна за България и българското общество. Трябва да има правилен подход и обществен дебат по въпроса. Икономически погледнато няма много възможности за противодействие на негативното влияние от този конфликт”, коментира Владимир Чуков. Според него в България трябва да има стратегия за посрещането на сирийските бежанци. Нужно е по някакъв начин да бъдат разграничени политическите от икономическите имигранти, особено тези, които идват от други държави от арабския свят, представяйки се за сирийци.

В сряда петролът сорт "Брент" поскъпна до шестмесечен връх заради обсъжданата от няколко дни военна намеса в Сирия. По-рано днес сделки със суровината в Лондон се сключваха на равнище от 117.14 долара за барел, което е поскъпване в рамките на ден с 2.4 на сто. Ден по-рано повишението беше с 3.3 процента. Цената на този вид петрол е основа за две трети от търговията в глобален мащаб.

Лекият американски суров петрол също поскъпна в сряда за пореден ден. Вчера котировките му достигнаха най-високото си равнище от май 2011 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.