Прогноза: Токът ще поскъпне, ако трите ЕРП станат държавни

„Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, няма да им уври акъла на тези, които вземат решения. Ако съдим по миналото, вероятно цената на тока ще се повиши, но ако ЕРП-тата станат държавна собственост. Докато бяха държавни, електроразпределителните дружества имаха 25% от крайната сметка. Сега имат 5%. Технологичните загуби бяха 25%, сега са 10 на сто. Държавните предприятия успяваха да си съберат само 5% от сметките”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според него и ЕРП-тата, и НЕК са поставени в ситуация, в която не могат да работят. По думите на Трайков, който е и бивш шеф в едно от трите ЕРП, НЕК е в технически фалит заради проекта „Белене” и дефицита в енергийната система.
„Фактът, че НЕК ще получи месец по-късно пари от ЕРП-тата за енергия, ще го съсипе. ДКЕВР се държи като побойник, който изпразва джоба от Иванчо, после набива Петърчо, за да му даде той своите стотинки, за да не умре Иванчо от глад”, обясни Трайков създалата се ситуация. Експертът изтъкна, че за да поставим диагнозата, трябва да разберем какво се е случило. Според Трайчо Трайков, невинни в ситуацията няма, а виновни са политиците.
Председателят на ЕНП Мария Капон заяви, че в сегашното Народно събрание по данни на партията й, има конституционно мнозинство от депутати, които са в конфликт на интереси заради фирми, които имат. Това означава над 160 депутати са свързани с фирми, които печелят от зелена енергия. Като министър Делян Добрев присъедини към мрежата много повече ВЕИ-фирми, отколкото имаше нужда”, категорична бе Мария Капон.
„Възможно е да спре тока, защото средствата, които се одобряват от ДКЕВР за инвестиции и за оперативни разходи, са недостатъчни. В момента компаниите икономисват основно от поддържката на системата”, поясни бившият енергиен министър. Трайчо Трайков прогнозира и какво ще се случи, ако се отнеме лиценза на ЕРП-тата.
„Ако отнемат лицензи, трябва да назначат управител, може и физическо лице и той започва да върши работата на ЕРП-тата, само че с техните активи. Мрежата си остава на инвеститорите, защото те са платили 1,6 милиарда за нея. Ако искат да им я вземат, трябва да им я платят”, категоричен бе Трайков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.