Прогноза: Очаквайте атентати и у нас

Бившият шеф на разузнаването и ексдепутат от БСП Бриго Аспарухов обвини правителствата като цяло и българското, в частност, в неразбиране на възможностите за противодействие на тероризма и прогнозира, че не сме далеч от времето, когато и у нас ще се нанасят удари като случилите с в Париж в петък, 13 ноември.

Правителствата, включително и българското, не разбират, че единствената сила, която може да се противопостави на тероризма, са специалните институции – ако не осигурят спокойствие и средства на тези институции, ще берат проблеми. Това коментира в студиото на bTv Бриго Аспарухов. Във връзка със случилото се в Париж бившият разузнавач беше категоричен, че специалните служби са предупреждавали за опасността от терористичен акт, но политиците „са се туткали”, вместо да вземат решение.

„Не сме далече от времето, когато и у нас ще се нанасят такива удари”, предупреди генералът от резерва. По думите му до момента не сме имали възможност да измерим слабостта или силата на службите си, но те са „в едно състояние на притеснение и страх поради непрекъснатите промени, непрекъснатият политически натиск, който се упражнява върху тях”.

Аспарухов подчерта, че единственият начин да се спре терористичната вълна е да се унищожи „коренът на злото” – „Ислямска държава”. Според него това може да стане само с общите усилия на САЩ, Европа и Русия, но може би вече е късно за пълен разгром на групировката.

„Сякаш идва една ситуация, в която трябва да се засилва едноличният режим и това е един от парадоксите на демокрацията в този й вид. Може би това е началото на разпада или модифицирането на Шенген – всяка страна има правото да защитава сигурността на народа си”, коментира Аспарухов. И допълни: „И толерантността, и разбирането за демокрация в този й вид е слабо звено”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.