Проф. Вучева: Ще е полезно МВФ да потвърди стабилността на банковата система

Няма нищо смущаващо в искането на управителя на БНБ Иван Искров предсрочна мисия на МВФ да направи преглед и оценка на финансовата система. Тома коментира пред БГНЕС финансовият експерт и бивш министър на финансите проф. Христина Вучева. Според нея
подтикът за подобно искане идва от разнопосочното говорене, което у нас винаги го има преди избори, но сега се усложнява от случката със КТБ , от други събития и от всичко, наричано криза на доверието.

“Колкото и г-н Искров и други, вкл. аз да повтарят, че България продължава да е стабилна във финансово отношение, че българската банкова система е с много добри показатели и отговаря на всички европейски директиви и регламенти, съвсем друго ще бъде, когато това го потвърди МВФ”, изтъква проф. Вучева. Тя изразява увереност, че мисията на МВФ ще потвърди тази констатация и ще даде полезни съвети как да се справим с евентуални пропуски.

“Повтарям, че това ще е добра и полезна за всички нас мисия на МВФ. Ще бъде чудесно, ако след като чуем оценката, спрем с “разрушителното съзидание” и кандидатите да ни управляват представят убедително какво ще променят така че да се повиши ефективността на средствата за здраве, за образование, администрация. Реално от това зависи стабилността на финансовата система за следващите години”, изтъква проф. Христина Вучева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.