Проф. В. Димитров: Харчи се неефективно, а не че много се краде

"Не толкова се краде, колкото се харчи без резултат. Голяма част от публичния ресурс се харчи неефективно. Това е по бюджетите на първостепенни, второстепенни и третостепенни разпоредители, включително и общини, включително и висши училища. Нашите впечатления са, че много повече от това, за което има подозрение или някакви данни, че е присвоено или е нанесена пряка щета на бюджета, просто парите изтичат в пясъка". Това каза в интервю за Дарик председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той не се ангажира с данни за това колко точно от публичните средства в държавата се харчат без резултат. По думите му, ако сметнем, че една трета от публичните пари изтичат в пясъка без видим резултат, то излиза, че "вода газим – жадни ходим".

Проф. Димитров даде пример с наскоро завършилия одит за електронното управление. За периода 2002-2011 г. са изразходвани по отчетни данни 107 млн. лв., а електронно правителство няма.

Председателят на Сметната палата припомни тезата си, че са нужни обективни показатели, по които институциите в България да оценяват какъв е резултатът от харченето на обществените средства.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.