Проф. Начев: Финансирането на болниците е изначално сбъркано

Директорът на столичната болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев е категоричен, че финансирането на болниците изначално е сбъркано.
“Плащането чрез клинични пътеки е грешно, защото клиничните пътеки са инструмент за качество, а не инструмент за финансиране”, коментира в сутрешния блок на БНТ „Денят започва” проф. Начев. Медикът бе категоричен, че при всички положения парите, отделени за здраве до края на годината, няма да са достатъчни, но едва ли ще се стигне до вариант болниците и лекарите да връщат пациенти. Професорът обясни, че в момента не може да се каже точно колко пари са необходими, защото не се знае какви ще бъдат отчетите и колко ще похарчат болниците.

“Но ние пак вървим след събитията. Ние чакаме да се създаде напрежение и тогава започваме да обсъждаме тези теми. Докато е сбъркан начинът на финансиране на болничната помощ, винаги ще има тези проблеми. Винаги ще има напрежение периодично – в средата и края на годината. И колкото и пари да има за здравеопазване, те ще потъват като каца без дъно”, коментира директорът на болница „Св. Екатерина”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.