Проф. Минасян: Иван Искров, а не Чикагото от Русе е за затвора

Управителят на БНБ Иван Искров трябва да понесе ударите на закона, защото прибързано си позволи да прави констатации, които се оказаха неточни. Това каза икономистът проф. Гарабед Минасян. “Този, който е казал, че са изчезнали 3,5 млрд. от КТБ, трябва да попадне под ударите на закона, който нашите депутати приеха, а не Чикагото от Русе. Наказанието е до 10 години затвор”, заяви още проф. Гарабед Минасян, цитиран от ТВ7.

Управителят на БНБ досега е бил въздържан, но сега видимо прибързано си позволи да прави констатации, които се оказаха неточни, уточни професорът. Минасян подчерта, че оправданието на БНБ, че са били заблудени от одита на квесторите не е основателно, тъй като самата БНБ ги назначава и тя носи отговорността как са избрани.

“Аз съм против всички тези депозити в КТБ да бъдат осигурени, защото идеята да се осигури един праг – 100 000 евро, това е идеята да се спасят дребните спестители. Над този праг това са инвестиции. Например парите на Вежди Рашидов, които беше казал, че има над 2 млн в КТБ, това вече е инвестиции. В случая той си преценява. Във всяка инвестиция има риск. Историята на пазарната икономика е хората да се оценяват и да поемат риск. Моето мислене не може да побере това да търсиш постфактум застраховане, да търсиш отговорност постфактум и веднага да бягаш държавата да ти го възмезди”, каза още проф. Минасян.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.