Проф. Миланов: Има престъпна договорка между БЛС и НЗОК

„В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите. (…) Три месеца ръководството на БЛС зад гърба на лекарите водиха преговорите с НЗОК и се съгласиха на тази убийствено престъпна методика на разплащане. Те са виновни, че доведоха нещата до ситуацията, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките”, коментира коментира в студиото на Нова ТВ проф. Милан Миланов, който завежда централната реанимация в „Пирогов”. Той е категоричен, че сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си. Според проф. Миланов, който на два пъти е бил председател на БЛС, новата методика удря едновременно пациентите и лекарите, защото проблемът ще отиде и към доболничната помощ. По думите на проф. Миланов, тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите.

„Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджета”, коментира проф. Миланов. „Бюджетът на НЗОК е лош и през август или през септември ще се наложи актуализация”, убеден е той.

„Най-потърпевши ще бъдат пациентите. За първи път касата закова бюджетите. С ограничението да се използват 80 % от бюджетите болниците ще работят до 22-23 число от месеца и пациентът ще трябва да търси къде има болница, в която да може бъде обслужен. На него ще му се наложи да влиза в листи на чакащите”, коментира депутатът от „БСП лява България” д-р Емил Райнов, който е заместник-председател на парламентарната здравна комисия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.