Проф. Манов пледира за запазване на пенсионния модел

Не трябва да се променя сегашният пенсионен модел. Това заяви в предаването “12+3” на БТР проф. Богомил Манов, преподавател в УНСС.

“Системата трябва да остане във вида, в който е. Трябва да се признае, без излишни дози популизъм, че това е една сравнително добра система, работи вече 20 години и не трябва да се посяга на него. Краткосрочното решение е само в посока икономика. Трябва да се помисли и за демографските тенденции”, изтъкна проф. Манов. Той изтъкна, че НОИ изнемогва и това е напълно логично, защото възможностите за изкуствено увеличение на средствата чрез увеличение на възрастта за пенсиониране са ограничени.

Явно е, че ще вървим към 65-годишна възраст за мъжете и жените, но това едва ли ще реши проблема”, коментира ученият. Манов припомни, че от 200 млн. дефицит през 2000-та година вече дефицитът в НОИ е около 5 млрд и изтъкна, че това е следствие от абсолютен популизъм от всички правителства, които досега под една или друга форма или намаляваха осигурителни вноски, или без да има реални икономически основания, изразходваха средства за увеличение на пенсии. По думите на професора, ако продължи тази тенденция – по този начин да се формират и изразходват средствата, нещата стават страшни.

Проф. Манов беше категоричен, че пенсионните дружества от втория и третия стълб не са пирамиди, нещо повече – няма друга финансова структура, която да е по-регулирана от тях.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.