Проф. Любомир Халачев: В културата и образованието няма ляво и дясно

Дълги години управляващите в България идват на власт като дават леви обещания. След това кой знае защо, започват да управляват с десни мерки. Истината е, че държавата е бедна и трябва да се натрупа някакъв финансов ресурс, за да почнат да се правят качествени социални политики. Това заяви в ефира на Канал 3 членът на инициативната група на АБВ професор Любомир Халачев, който бе категоричен, че културата и изкуството не могат и не бива да бъдат подвластни на начина, по който се прави политика. „ Аз мисля, че в изкуството и образованието ляво и дясно няма. Има, например, добро образование, което дава на хората това, от което имат нужда, има и лошо образование. В тези области не бива да се спекулира с подобни понятия. Това не е полезно“, посочи той.

Според Халачев един от основните проблеми за българското изкуство след началото на прехода е неговото твърде скромно финансиране. Той обаче се задълбочава и от начина, по който се е разпределял и без това недостатъчния ресурс. „Особено през 90-те години имаше много случаи, в които пари се даваха за създаването на неща, които трудно могат да бъдат наречени факти на изкуството.

Преди време имаше достатъчно средства и държавата до голяма степен обгрижваше хората на изкуството. Голяма част от тях произвеждаха невероятни произведения на изкуството, имаше обаче и такива, чието творчество не даваше никакви резултати въпреки финансирането“, посочи още Халачев, според когото годините на преход са показали, че постигането на балансирана политика е най-правилната държавна стратегия за развитие на изкуството в страната.

„Най-доброто за хората на изкуството и за народа е да има една добра демократична държава, която се поддържа от силни и добре организирани структури, защитава закона, развива индустрията, която позволява на хората да работят и да се образоват и отделя достатъчно пари за развитие на културната атмосфера“, посочи в заключение Любомир Халачев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.