Проф. Константинов: Ще имаме коалиционно правителство на малцинството

“България ще има нова управленска формула. За първи път ще имаме кабинет на малцинството, но не на една партия, а на коалиция. Това ще са ГЕРБ и Реформаторският блок, които имат общо 107 депутати”. Това прогнозира по TV7 математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов. Досега сме имали два пъти правителство на малцинството – на Филип Димитров и на Бойко Борисов, но тогава беше на една политическа сила, а сега ще има правителство на малцинството на коалиция, открои разликата проф. Константинов. Според него Патриотичният фронт няма да участва директно със свои министри, но ще получи други отговорни и високи държавни постове. По думите на проф. Константинов, АБВ категорично нямат място в официалната формула на бъдещото управление, но могат да бъдат негласна лява компонента, а БСП най-вероятно ще подкрепят правителството по ключови приоритети.

Михаил Константинов е на мнение, че новото Народно събрание надали ще просъществува повече от две години, като за част от депутатите това ще е първо и последно влизане в парламента – обстоятелство, което може да ги амбицира да работят, за да бъдат забелязани.

Константинов изтъкна, че дясноцентристко правителство на малцинството е естествената формула за формиране на едно устойчиво управление. Според него то ще получи неформалната подкрепа и от останалите политически сили, които вече са осъзнали необходимостта от национално отговорно поведение, но самото коалиционно споразумение ще бъде само между двете партии.

“Негласната сделка е да бъдат запазени кадрите на съответните партии, които са управлявали досега, по долните етажи на властта. Засега критичната точка е преодоляна. Всички ще проявят национално отговорно поведение и правителство ще има“, убеден е проф. Михаил Константинов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.