Проф. Константинов: Обновлението на ЦИК застрашава изборите

„Предстоят ни прости избори. По-прости от тези са само президентските и ще бъде смешно да се издъним”, коментира по Нова телевизия проф. Михаил Константинов. Бившият член на ЦИК предупреди за опасност от хаос в изборния процес. По думите му основната причина за тези опасения е „тоталната смяна на висшата изборната администрация – новата Централна избирателна комисия”.
Според Константинов повечето нови лица в комисията са без опит и ще влязат с летящ старт в изборния процес, който не е съвсем прост и има много нови елементи. Затова математикът предлага, с поправка в закона, новата ЦИК да встъпи в длъжност след европейските избори.
Проф. Константинов изтъкна, че досега Централната избирателна комисия не си е променяла така тотално състава. „Влизали са нови хора, излизали са някои, но се е знаело кои са хората в ЦИК”.
„Няма да издам голяма тайна, че маса хора отказаха да станат членове на ЦИК”, заяви експертът. По думите причината е, че управляващите са въвели ограничения, които отблъскват от работа в ЦИК класните специалисти, защото според новия Изборен кодекс, ако сте член на комисията или участвате в ръководството й – нямата право да сте на друго трудово или служебно правоотношение, нямате право да участвате в търговски дружества или в управлението на фирми. Което, подумите на проф. Консантинов, означава „трайно безработен юрист”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.