Проф. Константинов: Има логика в отхвърлянето на двата въпроса за референдума

“С отхвърлянето на двата въпроса за референдума, президентът беше бламиран. Остана само едно от неговите предложения, като съвсем сигурно е, че той ще пропадне на референдума, тъй като ще бъде произведен по стария закон. Няма как да гласуват 3 600 000 на този референдум, колкото са били на последните парламентарни избори, а и повече от половината да кажат „да”.

Това коментира политическият анализатор и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов в интервю за агенция “Фокус”. Той вижда известна логика в случилото се, тъй като, по думите му, не може да има задължително гласуване в една държава, в чиито избирателни списъци 15 на 100 от имената са фантоми.

“Тук има един фундаментален проблем. Не може да накарате фантомите да гласуват задължително. В нашите избирателни списъци 1 300 000 имена са фантоми. Първо трябва да си изчистим списъците и тогава да говорим за задължително гласуване”, коментира проф. Константинов. – “Що се касае до мажоритарното гласуване, пропусната беше една възможност, но след време пак може да се върнем на този въпрос”, допълни анализаторът. Константинов обаче е сигурен, че рано или късно електронното гласуване по интернет ще се наложи, въпреки че “при дистанционното електронно гласуване не можем да бъдем сигурни, че вотът не е контролиран – дори може да сме сигурни, че ще бъде частично контролиран”.

“Хората по света знаят тази опасност и въпреки това постепенно го въвеждат. Това е технология, която все повече се налага. След като всичко става онлайн, глупаво е да не можем да гласуваме по този начин. Рано или късно това ще се наложи”, прогнозира проф. Константинов. в интервюто си за “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.