Проф. Кантарджиев: Здравни чиновници по света преиграват с ебола

Нездрави интереси на някои чиновници дирижират паниката за Ебола в световен мащаб, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

“Често пъти нездрави интереси дирижират тази паника – едни чиновници, не в България, но в чужбина, имат високи заплати, по Световната здравна организация и центрове за контрол на здравето, малко хипертрофират нещата, а просто на хората трябва да се обясни следното: защо се развиват тези инфекции именно в тази част на Африка”, заяви проф. Кантарджиев по Дарик.

Експертът обясни, че вирусът ебола не се предава чрез дишане, чрез вода, а чрез пряк контакт с телесна течност на вече болен човек, която трябва да е в контакт с рана или лигавица. По думите на професора, това са единствените опасности, а ситуацията в Западна Африка била такава заради ниската здравна култура, слабата хигиена и спазването на нездравословни традиции при подготовката на починалия за отвъдното, независимо от какво е умрял.

Заради всичко това Българие не е застрашена от хеморагичната треска, причинявана от Ебола и не е рискова зона за вируса, категоричен е проф. Кантарджиев. По думите му са “скочили да приказват” за вируса хора, които “са научили за Ебола преди един месец”.

Всъщност, при цялото уважение към титлата и длъжността на проф. Кантарджиев е редно да се каже, че болните и съответно починалите от епидемията продължават да нарастват със страшна скорост – което е и основната причина Световната здравна организация да обяве ебола за глобална опасност, а САЩ и Европейският парламент да се присъединят към тази позиция.

Освен това световноизвестни учени алармират, че вирусът ебола мутира изключително бързо, особено в човешкия организъм. В същото време последните случаи на заразяване на медици от европейски страни, спазващи най-високите стандарти за предпазване при лечението на болни, както и налагащата се практика масово да се поставят под карантина цели групи медицински персонал, недвусмислено навеждат на извода, че ебола вероятно е мутирал и вече се предава по въздушно-капков път.

Заради всичко това Световната здравна организация и много медици, както и президентът на САЩ Барак Обама, например, смятат че опасността е огромна, глобална и никой не е защитен.

Проф. Кантарджиев видимо е на друго мнение или поне изразява друга позиция при публичните си изяви…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.