Проф. Гълъбов: БСП прехвърля на президента своята отговорност за кабинета

“Самото твърдение, че президентът трябва да определи дата за избори е конституционно съобразно, но че президентът трябва да определи докога ще съществува правителството е абсолютна подмяна. Това не е вярно. В момента БСП се опитва да прехвърли отговорността към президента за подаване на оставка на правителството”, коментира политологът проф. Антоний Гълъбов пред радио “Фокус”. Според него, това е опит да бъде поставен президентът в критикувана позиция за това, че едва ли не неговата намеса е довела до оставката на правителството. Гълъбов припомня, че преди седмица президентът насрочи днешния Консултативен съвет, след категорично изявление от страна на Сергей Станишев, че в петък министър-председателят ще връчи оставката на правителството. В този смисъл, според Антоний Гълъбов, всеки опит президентът да бъде въвлечен в подобен сценарий, сам по себе си, не само е модификация на дневния ред на Консултативния съвет, а и представлява опит да продължи тази институционална война, с която най-вероятно ще запомним този състав на Народното Събрание.

Политологът е категоричен, че днешният КСНС би трябвало да постигне политическо съгласие между партиите, представени от 42 обикновено Народно събрание, че то е напълно изчерпало политическия си смисъл. Според Гълъбов, това е много важна тема за съгласие и тя е много по-важна от тази за дата за изборите, защото от постигането на такова съгласие ще зависи след това готовността на партиите да се откажат от евентуален проучвателен мандат, който да получат и по възможно най-бързия начин да приключат с работата на този парламент.

“Това според мен е най-същественият въпрос, това е най-необходимото политическо решение, което трябва да бъде постигнато днес. Всеки опит за удължаване на живота на Народното събрание, всеки опит за удължаване живота на правителството, започва да руши в стратегически план позиции на България”, изтъква проф. Антоний Гълъбов. Същевременно той изразява опасения, че БСП и “Атака” ще се опитат да направят точно това.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.