Проф. Джеров: Президентът има право на вето и върху закона за бюджета

Съгласно Конституцията актуализацията на бюджета е закон и следователно се подчинява на всички правила за изработване на закон. В този смисъл и в съответствие с правата, които му дава член 101 от Конституцията, президентът има право да наложи вето тогава, когато намери за добре и с това няма да наруши никакви свои конституционни права. Това коментира пред  радио „Фокус” конституционалистът проф. Александър Джеров. Според него, дали евентуалното президентско вето

ще блокира или няма да блокира някаква политика на правителството е много страничен въпрос и „когато говорим по същество, по един сериозен въпрос, не трябва да се отклоняваме в странични моменти”.

Проф. Беров обясни, че в случай на вето в 15-дневен срок от приемането на закона президентът трябва да го върне на Народното събрание със съответните мотиви и тогава Народното събрание трябва задължително да го постави на трето гласуване. Това е единственият случай, когато един закон се гласува на трето четене и трябва да има 121 депутати, които да гласуват против ветото на закона, т.е. в ползата на закона и тогава вече законът се обнародва в „Държавен вестник”, без президентът да има повече права, разясни юристът. Проф. Джеров допълни, че няма законов срок, в който Народното събрание трябва да се събере, за да се произнесе по едно президентско вето, но е задължително върнатият закон да бъде обсъден в съответните комисии, преди да влезе в пленарната зала.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.