Проф. Дуранкев: Очаквайте скоро следващ банков сериал

За съжаление, следващ сериал “КТБ” ще има скоро, прогнозира финансистът и университетски преподавател проф. Боян Дуранкев, цитиран от БГНЕС. Той е категоричен, че недоверието днес е не само към КТБ, БНБ, но и към цялата банкова система в България, най-вече поради огромния лобизъм, раздаването на необезпечени кредити, промените на лихвените проценти едностранно, даже и заради ощетяващи клиентите условия, гласувани от НС. Според Дуранкев, със сигурност, ако се направят подобни одити и на други банки, ще бъдат констатирани аналогични действия, несъизмерими с евростандартите в този бранш.

“Седемте странички, нещо като прессъобщение от БНБ, за одита на КТБ и банка “Виктория” не могат да бъдат достатъчни за никакъв сериозен анализ. Така че единствено БНБ и нейното ръководство в момента знаят какво е реалното състояние на проблемните банки”, смята Боян Дуранкев. Той предполага, че вероятно, трябва да се изчака новият парламент да започне работа, тъй като депутатите ще имат достъп до пълните доклади и цялостните анализи от проверката на КТБ и банка “Виктория”. Дуранкев изтъкна, че на базата на седемте странички информация от БНБ не може да се отговори на най-главния въпрос: какво да се прави с КТБ.(

“Нападението” над КТБ бе осъществено с най-модерните външни “бомбандировачи”, предполагам, с ангажирането на различни държавни структури и органи, включително, допускам това, с участието на прокуратурата и БНБ”, коментира още проф. Боян Дуранкев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.