Проф. Чуков: Бедността и демографската криза са основните заплахи за България

Първата голяма заплаха за България е много ниският жизнен стандарт. Това е нещо, което ерозира българското общество и, опасявам се, че в бъдеще това ще ерозира и българската държавност – българските институции. Второ, това е демографският срив. Ако не се намерят ефективни държавни инструменти – хората са го направили по света, няма да оцелеем. Трето, това е емиграцията. Хората си отиват. Уви.

Това заявява арабистът и политически анализатор проф. Владимир Чуков в интервю за “Труд”, попитан кои са най-големите заплахи за българското общество днес.

Проф. Чуков прогнозира също така, че в най-скоро време бежанският поток към България от Турция може да стане огромен, заради милионите бежанци, които напускат Сирия и преминават в Турция. Анализаторът критикува и работата на българските власти и институции, като казва, че САЩ предвиждат геополитическата ситуация и ролята си за 150 години напред, Турция – за 50 години напред, а ние надали можем да направим читава прогноза и за следващите 4 години.

Чуков обръща внимание на амбициите на Анкара в следващите 5 години да привлече $100 млрд. и да превърне Истанбул в световен инвестиционен център.

“Представете си какво представляват $100 млрд.? Това означава, че България от периферия на Брюксел ще се превърне в периферия на Истанбул. Ето това много ясно нашите политици трябва да имат предвид”, изтъква арабистът. По думите му, при това демографско развитие у нас, при това икономическо положение у нас, при този стандарт на живот у нас и при тази емиграция тези чудовищни инвестиции в Истанбул ще превърнат града в икономически център на региона, а ние ще станем периферия, сменяйки своя геополитически център.

Проф. Чуков препоръчва ние като държава тда си намерим своя алтернативен икономически център – например общ вътрешен пазар с Румъния в рамките на ЕС – нещо подобно на Бенелюкс – тъй като в момента най-големият инвеститор у нас са българските емигранти, а общият ни БВП с Румъния е три пъти по-малък от този на Турция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.