Проф. Борислав Борисов: Младите бягат заради начина на живот

„Проблемът не е в качеството на образованието. Младите хора, интелигентните, най-добрите бягат заради начина на живот. Отиват в една друга система, която е организирана, подредена. В която има ценностна система, в която има култура, в която простотията в общуването е непозната, в която агресията и битовата престъпност са нещо за което се чува, но не се усеща в действителност”. Това посочи в ефира на радио Фокус почетният ректор на УНСС и член на инициативната група на АБВ проф. Борислав Борисов. Той обаче отхвърли тезата, че именно проблемите в системата на висшето ни образование провокират желание в младите хора да напуснат страната.. Това е основната причина за бягството на младите хора, а не, че системата на висшето образование не дава достатъчно подготовка. Въпреки това професорът изтъква, че и нашата система за висше образование върви уверено към снижаване на качеството на обучение, въпреки усилията, които се полагат, в бих казал, десетина водещи университета в България.
„Нашият закон за висше образование от 95-та година до сега е претърпял около 30 промени. Това накъсва логиката на учебния процес. Почва да се учи на парче”, коментира проф. Борисов. По думите му, самият закон за висшето образование вече е изгубил вътрешната си логика, а освен това е изключително рестриктивен и се занимава с неща, които не му е работа, като регламентация на самата структура на университетите.
Всяка следваща поправка в този закон на практика води до ограничаване на автономията на университетите“, изтъкна проф. Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.