Проф. Близнашки: Правилният ход е Конституцията да се променя след изборите

Конституционните промени и съдебната реформа трябва да бъдат отложени за наесен. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Георги Близнашки, който в момента е консултант на ДПС по идеите за изменения на българската Конституция. Според него е важно обществеността да обмисли реформата, а парламентарно представените формации да потърсят вариант, даващ възможност за постигане на нужното количество гласове.

„Предложенията на министър Христо Иванов претърпяха грандиозен провал на 7 юли тази година в Конституционната комисия. Това е безпрецедентен случай в историята. Предложения за конституционна реформа, които предполагат нарастващо съгласие от различни страни, бяха отхвърлени от самата комисия“, коментира проф. Близнашки. Според него на премиера не му остава нищо друго, освен да направи опит да потърси съгласие от различни страни.

Проф. Георги Близнашки каза още, че трябва да има поне минимално съгласие по настоящите предложения или те просто трябва да бъдат оттеглени. По думите му, отлагането на реформата за есента ще бъде правилен ход, защото и изборите ще са преминали.

На практика Близнашки влиза в противоречие с новото предложение на лидера на ДПС Лютви Местан огласено тази сутрин часове преди срещата между ръководствата на ДПС и ГЕРБ. Местан оповести, че ако още днес се оттегли сегашния проект за промени на Конституцията и се внесе нов – на базата на трите точки, по които има съгласие между повечето партии в парламента – то този нов проект ще получи подкрепата на ДПС и би могъл да се гласува на 21 август на извънредно заседание на Народното събрание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.