Божидар Димитров: Открихме в Плиска и огромна спортна арена

При разкопките в Плиска е била открита и огромна спортна арена. Това съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров, който бе поканен в сутрешния блок на Нова ТВ да коментира новината, че водата в обявения за свещен кладенец край Голямата базилика съдържа два пъти повече от допустимото нитрати.

“Водата в Свещения кладенец в Плиска е замърсена вследствие на работните дейности, които все още текат там. В кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътва водата”, заяви днес Божидар Димитров и призова здравните власти да не правят изследвания на съдържанието на водата точно в този момент.

Само преди ден Божидар Димитров даде съвършено друго и доста по-правдоподобно обяснение за наличието на нитрати във водата от кладенеца. Пред микрофона на Дарик радио историкът изтъкна, че наоколо има огромни земеделски площи, които са обилно наторявани и това е довело да замърсяването на подпочвените води с нитрати.

Днес в студиото на Нова ТВ бе и ръководителят на проучвателните дейности в Плиска Павел Георгиев. Той призна, че е наложена временна забрана на посетителите на Плиска да наливат вода в бутилки. По думите му, обаче “много вярващи обаче вече отнесоха малки количества от водата в домовете си за здраве”. Според Павел Георгиев никакви слухове за потенциална опасност няма да убият у родолюбците желанието да се докоснат до националната си история и религиозна идентичност.

„Надявам се, че през късната есен кладенецът ще се превърне в още по-голяма туристическа атракция. Дотогава водата ще бъде пречистена и ще може да се използва”, допълни Павел Георгиев. Той разкри още, че във вторник археолозите са намерили в Свещения кладенец малко мраморно хаванче. Според историка то се е използвало за стриване на химикали за лечение на различни болести, което показвало, че българите от 9-10 век са използвали водата и за такива цели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.