Проф. Атанас Тасев: Няма картел за цените на горивата

Няма картел за цените на горивата, твърди енергийният експерт проф. Атанас Тасев в пространен коментар, публикуван от БГНЕС, след което обяснява нещата с технологична и пазарна логика, с фючърсите (при поевтиняване на петрола) и с реакцията на пазара (при поскъпване).

“Интересно е за мнозина защо през лятото цените на горивата са по-високи? Ще го обясня и с манталитета на обикновените хора. Когато аз съм на море и пътувам за лятната си почивка ще бъда склонен да си платя каквато и да е цена, стига да си осигуря спокойствието. Ето, точно това участниците в този пазар много внимателно следят”, пише професорът и допълва: “Затова смятам убедено, че не се касае за картел”.

В случая интересното е, че буквално час след като БГНЕС публикува коментара на проф. Тасев, от социалната мрежа му опонира Богомил Бонев, бившият министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов.

Ето и написаното от Бонев:

“Според “професора” цените (по бензиностанциите у нас) остават високи, защото доставчиците са сключили фючърсни сделки на по-високи цени. И затова било нормално горивата да останат скъпи. Няма значение, че Лукойл е собственост на производителя, а не си доставя нефт чрез игра на борсата, където има фючърсни сделки.

Без никаква професорска логика е и другото обяснение – защо цените на горивата скачат при повишаване цените на петрола. – Тогава вече действал пазарният механизъм. Демек, забравете за фючърсните сделки на по-ниски цени.

Заслужава си точен цитат: “Редно е да си помислим, че цените ще продължат на ниското ниво, но не е така. Цените на изхода бързо се вдигат. Защо? По една много проста причина. Цените на изхода се регулират пазарно. И знаете ли коя е равновесната цена? Тази, която потребителите могат да платят.”

Туш! – заключава с ирония Богомил Бонев. И за да няма никакво съмнение в количеството ирония прибавя и емотикон с дяволче…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.