Проектозаконът за културното наследство ще е готов до юли

Правителството има готовност до средата на годината да представи за гласуване в Народното събрание проектозаконът за културното наследство. Това заяви в студиото на “Гореща точка” по TV7 министърът на културата д-р Петър Стоянович. Министърът уточни, че работата по проекта е много напреднала, като остава да се прецизират отделни текстови.

Кабинетът има амбицията до края на годината да предложи за обсъждане и гласуване и Закон за меценатството у нас. Той ще постави ясно разписани правила за благодетелите на културата у нас, заяви министър Стоянович. По думите му, наред с държавното и европейско финансиране, именно този Закон ще бъде трети стълб за финансиране на българската култура. Според министъра досега такъв текст не е приеман, защото е по-лесно да се работи, когато не е ясно кой и защо дава пари, но това ще се прекрати.

В отговор на въпрос министър Стоянович съобщи, че продължава разследването на случая с Дъбенското съкровище, което беше спасено и върнато обратно в България при акция на ДАНС.

„Находката датира от 2500-2000 година пр. Хр., от района на Централна България, като се състои от хиляди златни елементи с уникална изработка. Произходът му тепърва ще се установява, но е сигурно, че Дъбенското съкровище ни поставя в центъра на световното културно и историческо наследство”, изтъкна министърът на културата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.