Продължават разговорите за втория лифт в Банско

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на екологията Нено Димов се срещнаха с еколозите в МС, за да потърсят решение на въпроса дали ад има втори лифт.

Оказа се, че притесненията на еколозите били оборени. Екоорганизациите са притеснени, че изсичането на гора може да предизвика наводнение при валежи. Притесненията им не са екологични, а свързани с демографията, безработицата и цената на имотите в региона. Иначе всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт на Банско, обясни вицепремиерът.

Симеонов обясни, че се очакват двойни приходи от концесията. Той успокои, че се разрешава строителството на ски съоръжения. С построяването на втория лифт ще се облекчи възможността да стигат по-бързо, в момента се чака по два – три часа, убеден е Валери Симеонов.

Хората идват от цяла Европа, а не могат да карат ски. Хората чакат много, качват се по планината с коли, подчерта той. Няма как да се увеличи работното време на лифта или капацитета му, според вицепремиера.

Не може да се увеличи работното време, ако беше казарма, щяхме да решим за нула време въпроса- строй се, преброй се, първа група от 6 часа, втора – от 10, третата – от 12, подчерта още Валери Симеонов.

Става въпрос за хора, които са дошли да почиват, всичките се наспиват сутринта, пият по едно кафе, закусват и се струпват на едни огромни камари около 8.00-9.00, обясни той.

Екоминистърът Нено Димов обясни, че е необходима промяна на концесионния договор за лифта. Всяко инвестиционно намерение щяло да мине през ОВОС. Не се предвиждало строителство на хотели и леглова база.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.