Продължават проблемите със “старата” и “новата” ОП “Околна среда”

Година и половина след началото на новия програмен период, България продължава да не е с одобрена от ЕК Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г. Причината – упорството на управляващите да не приемат искането на Брюксел получател на средствата за ремонт на водопреносната и канализационна мрежа да не бъдат общините, както беше досега, а ВиК-дружествата.

Междувременно българските власти признаха, че Европейската комисия е възстановила на България само 220 млн.евро по старата Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС). Това съобщи БГНЕС, като се позовава на отговор от кабинета на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, получен в отговор на запитване на агенцията.

Отговорът е изготвен съвместно с Управляващия орган на програмата, който е към Министерството на околната среда и водите. От него става ясно още, че на практика правителството само е “замразило” възстановяването на средствата по ОПОС от бюджета на ЕС към държавния бюджет. Липсата на плащания, от МОСВ обясняват с думите: “причината за това в последните 4 месеца по ОП “Околна среда” 2007-2013 да не се наблюдава изменение на процента в плащанията от ЕК се състои в това, че възстановяването на средствата се извършва на по-големи периоди след натрупване на определено количество плащания и подаването им в ЕК.”

От УО на ОПОС твърдят още, че плащанията към общините продължават, но със средства от държавния бюджет. От края на 2013 до края на 2014 г. ОП “Околна среда” бе замразена от ЕК заради системни нарушения при обществените поръчки и управлението на програмата в периода 2010-2013 г. Заради нарушенията страната се съгласи да признае налагането на финансова корекция от 156 млн. лв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.