Продължава разчистването и възстановителните работи в “Аспарухово”

Обстановката в квартал Аспарухово постепенно се нормализира и изминалата нощ е преминала спокойно. Това заяви за Дарик зам.-кметът на района Радослав Коев. Той информира, че в целия квартал вече има ток, с изключение на малка част около ул. „Горна студена”, където водната стихия отнесе трафопост. Рано тази сутрин там е подновено разчистването, което заради липсата на осветление е било преустановено през нощта.

150 доброволци са се включили вчера в дейностите за преодоляване на последствията от наводнението. В сутрешните часове 30 души са се явили в кметството. По-късно се очаква към тях да се присъединят още, които са организирани от Българския Червен кръст. Бригада от 20 доброволци е пристигнала от София.

„Имаме нужда от помпи за калта и тинята, както и от хора за тежък физически труд”, добави още Коев.

Освен в квартал „Аспарухово“ водата в още няколко варненски района също не е годна за пиене и готвене, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Забраната за ползването й се отнася за абонатите, които са имали прекъснато водоподаване в петък. Това част от живущите в кварталите „Левски“, „Бриз“, „Чайка“ и Цветния квартал; на ул. „Войнишка“ около сградата на “Охрид-Гардънс”; в местностите Горчива чешма, Свети Никола и Ален мак; курортите „Св. св. Константин и Елена”, „Чайка” и “Златни пясъци”; село Каменар.

Издадено е предписание до експлоатиращото предприятие за незабавна промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа и извършване на съответния лабораторен контрол до възстановяване на качествата на водата. За отмяна на забраната населението ще бъде допълнително уведомено.

Водата не е годна за пиене и в население места от Община Аксаково, в които беше обявено бедствено положение – град Игнатиево и селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак и Ген. Кантарджиево. В събота без вода ще бъдат абонатите във висока зона на квартал „Аспарухово“ – до 14 часа, както и в местностите Свети Никола, Акчелар, Горна и Долна Трака – до 18 часа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.