Проблемът с ромските къщи в Гърмен е “заложен” от кмета Ахмед Башев

Проблемът с ромските къщи в Гърмен е “заложен” от бившия кмет от ДПС Ахмед Башев стана ясно от участието в сутрешния блок на bTv на адвокат Даниела Михайлова, която защитава правата на собствениците на постройките, за които има издадени заповеди за разрушаване. По неин сигнал (иницииран всъщност от Българския хелзингски комитет) Европейският съд за правата на човека поиска да бъде спряно събарянето на къщи в кв. “Кремиковци”.

В студиото адвокат Михайлова има доста остър спор със съпредседателя на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който смята, че трябва да се пристъпи към незабавно изпълнение на заповедите за разрушаване.

В периода 2010 г. – 2011 г. общината в Гърмен е издала 124 удостоверения за търпимост на постройки в ромската махала на кв.”Кремиковци”, но голяма част от тях след това са били дерогирани от ДНСК и така се е стигнало до заповедите за събарянето им. Това каза в студиото на „Тази сутрин” адв. Даниела Михайлова. Тя подчерта, че хората в Гърмен не от 5, а от повече години правят опити да узаконят своите жилища. Михайлова изтъкна, че в семействата, които е трябвало да бъдат изведени на 13 юли, е имало бременна жена и две деца с тежки увреждания.

„Чувствам се човек, който е направил всичко възможно да защити правата на хора, които не могат да го направят сами”, заяви адвокат Михайлова.

В пряко включване жители на Гърмен коментираха, че след проверка на ДНСК в махалата през 2010 г. тогавашният кмет Ахмед Башев и главният архитект започнали ударно издаване на становища с невярно съдържание за това, че къщите са от преди 1987 г., като съдът установил, че постройките са вдигнати след 2000 г. Според гърменци, не е невъзможно по времето на Башев да са издавани и подправени актове за раждане. Подозренията са, че целта е била да се осигурят гласоподаватели.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов беше категоричен: „Законът трябва да е еднакъв за всички. Голяма част от тези постройки са на частна земя. Върху тези земи частните собственици, на които им е отнета земята, плащат данъци”.

По думите му неправителствените организации по-скоро трябва да се притесняват от ужасното състояние на сградите, които падат „от два ритника”. Според Каракачанов България има всички механизми да се защити пред ЕСПЧ и правителството не трябва да се съобразява с „това писмо за намерение” от Страсбург.

„Мерките на ЕСПЧ имат императивен характер за всяка държава, която е подписала Конвенцията за правата на човека”, контрира Михайлова, като напомни, че според Конституцията международното право е с предимство пред националното. Тя коментира, че се обръща внимание само към домовете на ромите, когато у нас има огромно количество незаконни постройки с търговски характер, а голям процент от къщите по селата нямат никакви строителни книжа.

Красимир Каракачанов отбеляза, че проблемът в случая е нежеланието на ромите да се впишат в обществото.

Жителите на Гърмен също негодуват. В събота от 11:00 часа те ще започнат протеста си пред Министерски съвет, като от общината се очакват най-малко 200 души, а вероятно ще имат подкрепа и от други места.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.