Призовават Русия да не воюва с опозицията в Сирия

Турското Министерство на външните работи разпространи съвместна декларация на правителствата на Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Саудитска Арабия, Катар и Турция, съдържаща призив Русия да прекрати въздушните атаки срещу сирийската опозиция и да съсредоточи усилията си в борбата с “Ислямска държава”, предаде РИА “Новости”. Агенцията цитира част от документа, където се казва:

“Изразяваме дълбоката си загриженост по отношение на руското военно присъствие в Сирия и особено от атаките на руските ВВС в районите на Хама, Хомс и Идлиба във вчерашния ден (сряда), които доведоха до жертви сред мирното население, а не поразиха цели на “Ислямска държава”. Тези военни действия могат да доведат до по-нататъшна ескалация и да дадат почва за екстремизъм и радикализация. Ние призоваваме Руската федерация незабавно да прекрати своите атаки срещу сирийската опозиция и цивилни лица и да съсредоточи своите усилия в борбата срещу “Ислямска държава”.

В коментар на тази декларация говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че съобщенията за жертви сред цивилното население в резултат на руските въздушни удари са част от информационната война.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.