Природозащитници искат САЩ да забранят вноса на ловни трофеи

Природозащитници призоваха американското правителство да забрани вноса на ловни трофеи след смъртта на най-известния лъв в Зимбабве – Сесил. Той беше убит преди седмица от американски зъболекар.

Според петиция на „Фондация Африкански див живот”, изпратена до Белия дом, лъвът трябва да бъде обявен за застрашено животно, а авиокомпаниите трябва да спрат внасянето на ловни трофеи на територията на Съединените щати. Сесил – най-старият самец в националния парк в Зимбабве беше открит мъртъв и обезглавен на километър извън пределите на резервата. Разследването установи, че 13-годишният лъв е бил подмамен от един от пазачите и убит от зъболекаря, който е платил 50 хиляди долара за сафари изживяване. Американецът се извини на ръководството на националния парк и природозащитниците и заяви, че не е имал представа че става въпрос за известно животно.

Д-р Уолтър Палмър, зъболекар: ”В началото на юли бях на лов за с лък и стрела в Зимбабве. Наех няколко професионални гида и ме увериха, че са осигурили всички необходими разрешителни. Нямах представа, че лъвът, който повалих, е бил известен, още по-малко пък местен любимец. Дълбоко съжалявам, че хобито ми е довело до такава трагедия и ще съдействам на властите за залавяне на виновниците, ако това бъде поискано от мен.”

Социалните мрежи избухнаха при обявяването на новината за смъртта на лъва. Десетки природозащитници и загрижени граждани се събраха пред клиниката, в която практикува д-р Палмър в град Блумингтън, щата Минесота.

Джийн Флъдж, местен жител: ”Видях във Фейсбук, че зъболекарят ми е убил застрашен лъв. Намирам това за грешно и глупаво – да отнемеш живот по този начин, без причина.”

Кабинетът на д-р Палмър е затворен от няколко дни, като на вратата му стои бележка с номера на заместника му. Няма информация за това къде се намира зъболекарят, нито дали ще му бъде търсена правна отговорност.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.