Примирието в Украйна не се спазва, има престрелки и ранени

Едностранното примирие със сепаратистите в югоизточна Украйна, обявено от президента на страната Петро Порошенко не издържа и денонощие. Има нови престрелки, както и ранени.

От украинска страна съобщават, че в резултат на минометен обстрел на две гранични застави между Русия и Украйна – Изварино и Успенка – са ранени 9 граничари. Официалната информация гласи, че след 22 часа на 20 юни терористите са извършили редица нападения на части и подразделения, участващи в антитерористичната операция, провеждана от властите в Киев. Твърди се, че частите край летището на Краматорск и в планината Карачун са били атакувани с гранатомети и 30-мм артилерийски оръдия, като при това плътността на огъня е била много висока.

Нападението на тежко въоръжено формирование над КПП Изварино в Луганска област, извършено през нощта на 20 срещу 21 юни свидетелства, че е налице опит да се провали плана на президента Порошенко за мирно урегулиране на кризата, се казва в съобщение на украинското МВнР, цитирано от УНИАН. Изтъква се също така, че частите, които участват в антитерористичната операция и се стремят да възстановят контрола върху държавната граница на Украйна не използват миномети и артилерия.

Руската РИА “Новости” също съобщава за сражението край КПП Изварино. Агенцията информира, че 80 граничари са преминали на руска територия, за да се спасят от огъня по време на сражение с опълченци. Уточнява се, че двама от украинските граничари са били ранени. Оказана им е първа медицинска помощ, съобщава източник от руска страна. В информацията се допълва, че на минометен обстрел от украинска страна е бил подложен КПП Новошахтинск, където в резултат на обстрела са пострадали сгради, инженерни съоръжения и комуникации. Съобщава се и за един ранен митничар.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.