Придошлата след пороите Янтра застрашава Търново

Заради критично повишаване нивото на река Янтра тази нощ кметът на Велико Търново Даниел Панов е свикал спешно заседание на общинския кризисен щаб, предаде БНР в информация, обобщаваща положението в страната след поредните обилни валежи. Във Велико Търново е въведено непрекъснато наблюдение на Янтра, а на критичните места са поставени постове. Жителите на ниските крайбрежни райони в старата част на Велико Търново са били предупредени тази нощ за евентуална опасност от заливане на дворове и приземни етажи. Екипи на полицията, противопожарната служба, електроразпределителното дружество и Националния военен университет са били в готовност, ако се наложи евакуация на граждани от застрашените райони. Тази сутрин е отчетен спад на речните води, но постоянното наблюдение и постовете по поречието на Янтра остават.
Близо 70 литра дъжд на квадратен метър са паднали през последните 48 часа над Хасково, но е наводнена единствено складова база край града.
Около 60 литра дъжд на квадратен метър се е излял в Разградска област през последното денонощие. Няма опасност от преливане на водоеми.
Дворовете на 15 къщи в шуменския квартал Макак са залети с вода от придошлите води на река Мътнишка.
Нивото на река Осъм в Ловеч и Троян е спаднало, но се покачва нивото на река Вит в Тетевенско след продължилите и през последното денонощие проливни валежи в Ловешка област.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.