Президентството написало скандалния проектозакон, който орязва правата на българите в чужбина

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс, регламентиращи гласуването зад граница

Президентството се оказа в центъра на скандал с промени в Закона за гражданството, които забраняваха на българите в чужбина да гласуват за президентски, парламентарни, местни и европейски избори. След като министърът на правосъдието уволни шефа на дирекция “Съвет по законодателство”, защото качил без нейно знание законпроекта за обществено обсъждане, уволненията Любомир Талев разкри пред “Правен свят” кои са овторите на закона и къде е написан той.

Указанията спешно да бъдат изготвени и качени за обществено обсъждане промени в Изборния кодекс, които предвиждат изискване за уседналост за участие в парламентарни и президентски избори бяха дадени на среща в президентството, на която участва лично държавният глава Румен Радев. На нея бяха и секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева и други съветници, както и министърът на правосъдието Мария Павлова и заместничката ѝ Деница Митрова, както и самият аз, твърди Талев, за когото от ведомството обявиха, че не е съгласувал промените с Павлова и умишлено е целял да злепостави институцията.

“Работата по проекта е започнала миналата седмица, когато бях в командировка в чужбина и от президентството пристигат текстове с указания, че трябва да се внесат в максимално спешен порядък”, разказа Талев. По думите му обаче в този проект няма промени в ИК, а само в Закона за българското гражданство, Закона за вероизповеданията и Закона за политическите партии.

“В понеделник се връщам от командировка и бяхме извикани на среща в президентството, на която бяха дадени и указания да се включат текстове за уседналост за парламентарните и президентските избори и в рамките на деня да бъдат качени за обществено обсъждане”, каза Талев.

И продължи: “След срещата с президента се качихме в един от кабинетите в президентството да допълним текстовете и да огледаме финално целия проект”. В кабинета по думите му били всички участници на разговора при президента, без самият държавен глава и министърът на правосъдието.

“После ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка. Тъй като има процедура по Закона за нормативните актове и по Устройствения правилник на МС и всеки законопроект се придружава от оценка за въздействието, а тя трябва да получи становище от дирекция “Модернизация на администрацията” към МС”, описва действията си уволненият Талев.

И заяви, че след като е подготвил цялата преписка я е занесъл и докладвал пред министър Павлова, като заместничката ѝ Митрова е подписала съгласувателното писмо.

“Идеята, че съм целял злепоставяне на министерството е абсурдна. Аз не съм самоубиец. Храня семейство. Освен това съм в едногодишен срок на изпитване. И трябва или да съм луд, или да съм доста глупав, за да направя нещо такова, знаейки че съм в толкова уязвима позиция”, заяви Талев. Той посочи, че именно фактът, че още не е изтекъл изпитателният му срок е основанието, вписано в заповедта за освобождаването му, а не каквото и да е било нарушение.

“Няма как аз да напиша такъв законопроект и да разпоредя качването му. Аз съм един държавен служител. Волята за това какви проекти се внасят и изготвят е политическа. Аз като държавен служител съм се стремял винаги максимално бързо и качествено да изпълнявам разпорежданията на политическото ръководство над мен”, каза уволненията шеф на съвета по законодателството.

Талев заяви, че си обяснява освобождаването си от поста с факта, че се видял най-лесният виновник за ситуацията, до която доведе огласяването на проекта.

“Винаги съм бил лоялен и съвестта ми е чиста. Тези текстове предизвикаха много силен и противоречив отзвук в обществеността. Ясно е, че има чувствителност по темата с уседналостта, а друг е въпросът кой е легитимиран да внесе подобни текстове и дали това е служебно правителство, зад което не стои волята на суверена. Дали трябва да е МП, което никога не е работило по Изборния кодекс. Трудно е да си представи човек с интелигентност около и над средната, че един среден ръководен кадър в министерство ще вземе сам да седне и да измени Изборния кодекс и да го качи на сайта на министерството. Очевидно въпросите около проекта изискваха да се намери бързо виновник и аз бях най-лесният”, каза Любомир Талев.

“Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години”, заяви проф. Друмева пред “Правен свят”.

И допълни: “Жалко е, че се случило така с младия колега. Не мога да кажа друго,  освен да изразя едно голямо съжаление”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.