Президентските нелепости (пореден епизод)

Днес Росен Плевнелиев за пореден път потресе българската нация, като си позволи едно от най-нелепите изказвания на български политик в историята. Ето и думите му така, както ги е публикувал във  в. „Дневник“:

"Ние успяваме да създадем най-добрите условия за развиване на бизнес и най-високия стандарт за живот на нашите граждани. Да се гордеем и като политици, че слушаме и следваме народа си, защото народът задава посоката. Днес 1.5 милиона българи живеят и работят в чужбина. Те емигрираха в САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Гърция, но никой в Русия, Индия или Китай. Народът на България е задал ясно посоката. Така е и с другите държави в Югоизточна Европа, и в цяла Европа. Като политици ние сме длъжни да завършим успешно този процес на интеграция, който отдавна е започнат от суверена, а именно – от народа".

Първа нелепост. „Ние успяваме да създадем най-добрите условия за развиване на бизнес и най-високия стандарт за живот на нашите граждани“. Кое сме „ние“, г-н Президент? Ние, от ГЕРБ? Ние, политиците? (Тогава явно признавате постиженията на всички правителства, включително и сегашното.) Ние, Президентът?
Най-добите условия за бизнес ли? 400 хил. фирми са фалирали през последните 4 години, несъбираемите кредити са за милиарди, а междуфирмените задължения – за стотици милиарди лева. Бизнесът е опрян в стената, смачкан от монополи и клиентелизъм.
Най-високият стандарт за живот в държава, в която хората се самоубиват заради бедност, задължения и безизходица? Там, където пенсията е под прага на бедност, а минималната работна заплата е 10 лв (5 евро) на ден при условие, че в западните държави, за които говорите, това е половината от почасовото заплащане?

Втора нелепост. „Да се гордеем и като политици, че слушаме и следваме народа си, защото той задава посоката“. Кой народ, г-н Плевнелиев? Този, който каза, че не иска олигарси, а има такъв за президент? Този, който стене под игото на монополите, а без тях съществуването му е невъзможно? Робите или олигарсите наричате народ? Защото вие, политиците, доведохте народа до състояние на електорална нула, която се прибавя към броя подправени бюлетини.

Трета нелепост. Тук ще преразкажем – хората емигрират, това е прекрасно, особено прекрасно е, че емигрират на Запад, а не на Изток.
Толкова е глупаво, че не става за коментар. Аплодирате обезлюдяването на България, г-н Президент. Аплодирате факта, че най-умните и успяващи българи напускат страната, на която Вие сте държавен глава и отиват в любимите Ви западни държави, а не в омразните Ви икономически тигри като Индия и Китай. Не бяхте ли Вие човекът, довел наскоро инвеститори от Китай с надеждата да инвестират в рейтинга ви? Пак плетете международен скандал, г-н Президент. Да се надяваме, че е от глупост, а не нарочно.

Ще завърша с пожелание – последвайте суверена си, г-н Плевнелиев. Тръгнете по стъпките на хората, които Ви задават посоката. Идете си в Гърция. И останете там, моля.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.