Путин и Обама са договорили нова среща Лавров – Кери

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама са се договорили, по време на едночасов телефонен разговор, руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят по-нататъшните стъпки за урегулиране на кризата около Украйна и Крим. Разговорът между двамата президенти се е провел по инициатива на Путин и е първият между двамата след въвеждането на американските санкции срещу руски представители, припомнят световните агенции.
Обама е поискал от Путин “конкретен писмен отговор” на американските предложения за излизане от кризата около Украйна. Вашингтон иска руските войски да се завърнат в базите си, а в Крим да бъдат изпратени международни наблюдатели, които да гарантират, че правата на руснаците там се зачитат.
Американският президент е подчертал, че Съедининените щати продължават да подкрепят решаването на кризата по дипломатически път. Той е приканил Путин да изтегли руските войски от границата с Украйна. Според ИТАР-ТАСС, Владимир Путин отново е казал, че в Украйна, “продължават безчинствата на екстремистите”. Освен това е изтъкнал, че Приднестровието е изложено на “фактическа блокада”, което води до “съществено усложнение на условията на живот” на хората там. Непризнатата Приднестровска република е част от Молдова, но многократно е обявявала желанието си да се присъедини към Русия.
Днес в Молдова пристига помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, припомня БНР. Нюланд, която отговаря за Европа и Евразия, ще бъде и в България в понеделник.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.