Президентът заминава на работно посещение в САЩ

От 29 април до 1 май президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Съединените щати за участие в отбелязването на 100-годишнината от основаването на Лигата срещу поругаването, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков” 2.

Лигата срещу поругаването е една от най-значимите организации на еврейската общност в САЩ и една от най-влиятелните организации в света. Тя е  създадена през 1913 г. с цел да спре поругаването на еврейския народ и да осигури правосъдие и справедливо отношение за всички. Организацията работи в защита на демократичните ценности и гражданските права, създава мостове за комуникация, разбирателство и уважение между различни общности.

През 1999 година. президентът Петър Стоянов беше отличен с наградата "Куражът да обичаш", в знак на признателност към България заради спасяването на българските евреи.

Участието на президента Плевнелиев в честването на юбилейната годишнина е част от програмата за отбелязването на 70 години от подвига на българския народ и спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война.

Годишнината на Лигата срещу поругаването ще бъде отбелязана на 30 април на гала-вечеря във Вашингтон под надслов „Представи си свят без омраза“. На събитието ще присъстват повече от 1000 души, представители на организацията, на различни вероизповедания, активисти по правата на човека, а също така на Конгреса на САЩ, на Белия дом, на Държавния департамент, на бизнеса.

На 30 април президентът Росен Плевнелиев ще участва в дискусия на тема „Трансатлантическата връзка в Новата ера“, организирана от Института за културна дипломация, Факултета по международни изследвания към университета „Джон Хопкинс“ и от германския фонд „Маршал“ на САЩ. На форума с участието на учени и експерти по въпросите на сигурността и дипломацията ще бъдат обсъдени стратегическото партньорство ЕС-САЩ и въпроси на мира и сигурността. В изказването си българският президент ще постави акцент и върху трансатлантическите икономически отношения, както и върху въпроси на енергийната сигурност.

На 1 май, сряда, държавният глава ще бъде гост-лектор на дискусия, посветена на бъдещето на Европа, организирана от Европейския институт. Неправителствената организация, базирана във Вашингтон, работи за насърчаването на трансатлантическите отношения. Организацията е създадена преди 23 години и е утвърден институт за дискусия по въпросите на Европейския съюз и европейската интеграция.  

В столицата на САЩ президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с представители на Международния валутен фонд и с президента на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.