Президентът: Захариева ще продължи реформата на реформите

 

Президентът Росен Плевнелиев демонстрира нескрито удовлетворение от номинацията на началничката на неговия кабинетна Екатерина Захариева за министър на правосъдието и определи това като ясен знак за продължаване на реформата в сектора.

„Да, свидетели сме на конституционни промени. Те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. Предстои въвеждането на Закона за съдебната власт и на процесуалните закони, които са не по-малко, да не кажа по-важни, за съдебната реформа в България. Сигурен съм, че с качествата, които госпожа Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите в България. Ако не придвижим напред реформата в българското правосъдие няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем. Правната несигурност е предпоставка за бедност“, коментира в Смолян президентът Плевнелиев, цитиран от БНР. По думите на държавния глава единственият начин да се гарантира реформата в сектор „Правосъдие“ е чрез диалог, национално отговорен подход, институционално сътрудничества на всички – от президента през Министерския съвет до парламента и съдебната власт.

„Продължаваме последователно напред със Закона за съдебната власт, с процесуалните закони. Ако трябва и с нови промени в Конституцията на по-късен етап“, каза още президентът.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.