Президентът връчи новите пагони на повишени висши офицери

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои с висши офицерски звания командири от Българската армия на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
Пред удостоените с висше военно звание генерали и адмирали държавният глава изтъкна, че това е признание и висока оценка за тяхната досегашна дейност и за личните им качества.
Президентът Росен Плевнелиев посочи модернизацията и хората като двата ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности.
За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата, защото бюджетът на МО, такъв, какъвто е, не е достатъчен за мисията, която имаме за модернизация на Българската армия, каза Плевнелиев. По думите му държавата трябва да се фокусира и да отдаде допълнителен ресурс, тъй като през последните няколко години значително са нараснали изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана, като процент от БВП, прогресивно намалява.
Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация не бива да спира, той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност, посочи президентът.

Контраадмирал Румен Николов ще заеме длъжността началник на отбраната, считано от 30 юни 2014 г., с висше офицерско звание „вицеадмирал“. От същата дата командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов ще заемат длъжността заместник-началник на отбраната.

Бригаден генерал Андрей Боцев е удостоен със звание „генерал-майор“ и ще заеме длъжността командир на Сухопътни войски. Негов заместник ще бъде досегашният командир на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров. Полк. Пламен Атанасов е назначен за началник на Щаба на Сухопътни войски и с висше офицерско звание „бригаден генерал“. За командир на 2-ра механизирана бригада е назначен полк. Димитър Илиев, който беше удостоен със звание „бригаден генерал“.

Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев получи звание „генерал-майор“ и е назначен за командир на Военновъздушните сили. Полк. Анатолий Кръстев заема длъжността заместник-командир на ВВС със звание „бригаден генерал“.

От 30 юни т.г. заместник-командирът на Военноморските сили комодор Димитър Денев е назначен за командир на ВМС със звание „контраадмирал“. Началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов заема длъжността заместник-командир на ВМС. За началник на Военната академия е назначен досегашният командир на Военноморската база комодор Митко Петев, който получи звание „контраадмирал“.

Контраадмирал Георги Мотев ще бъде временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност командващ Съвместното командване на силите (СКС), считано от 17 септември 2014 г., до назначаването на титуляр на длъжността, но за срок не по-дълъг от една година. От 30 юни т.г. бригаден генерал Стефан Петров заема длъжността началник на Щаба на СКС.

Полковник Михаил Попов е назначен за командир на 68-а бригада „Специални сили“ със звание „бригаден генерал“.

Полковник Иван Лалов е назначен за командир на 3-та авиационна база с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Капитан I ранг Мален Чубенков е назначен за командир на Военноморската база със звание „комодор“.

С висше офицерско звание „бригаден генерал“ са удостоени полковник Борислав Сертов и полковник Георги Миленов, а комодор Георги Фиданов получи звание „контраадмирал“. Със звание „генерал-майор“ са удостоени бригаден генерал Марин Начев и бригаден генерал Драгомир Димитров. Вторият български космонавт Александър Александров беше удостоен от държавния глава със звание генерал-майор от резерва.

Длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната заема капитан I ранг Кирил Михайлов, който получи звание „комодор“. Полковник Валентин Кръстев е удостоен със звание „бригаден генерал“ и ще заеме длъжността директор на дирекция „Логистика“. Считано от 29 юли т.г., за директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МО е назначен полк. Емил Шошев, който получи звание „бригаден генерал“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.